Alles over een uitvaart in Arnhem

Condoleance

Meestal wordt aansluitend aan de uitvaartplechtigheid een condoleance gehouden. Vaak is dit de gelegenheid voor alle belangstellenden om de directe nabestaanden te condoleren. Nabestaanden kunnen de condoleance helemaal naar eigen wens en smaak invullen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker voor gekozen om af te wijken van de traditionele condoleance met koffie, cake en een bolletje met kaas. Ook wordt er steeds vaker voor gekozen om van de condoleance iets persoonlijks te maken.

Meestal worden directe nabestaanden tijdens de condoleance gecondoleerd. Maar het kan ook heel goed zijn dat de familie aangeeft dat ze na de plechtigheid juist liever even rustig willen zitten en wat eten en drinken. Vaak zijn de directe nabestaanden heel moe van alle emoties en de vele zaken die ze in korte tijd hebben moeten regelen. Het kan dan juist prettig zijn om na de plechtigheid even op adem te komen. Als de nabestaanden dit willen wordt dat vaak aan het einde van de plechtigheid aan gegeven door de voorganger of uitvaartleider. De belangstellenden kunnen dan in de dagen na de uitvaart bijvoorbeeld even bellen of langskomen om hun condoleance over te brengen.

Hoe de condoleance wordt ingevuld verschilt per familie. Het kan heel sober, maar steeds vaker wordt er gekozen voor een uitgebreide condoleance waar men de tijd heeft om herinneringen op halen. Soms wordt er een toost uitgebracht op het leven van de overledene.

Bitterballen, bier, wijn en champagne

Steeds vaker wonen familie en vrienden verder uit elkaar. Hierdoor zien mensen elkaar soms nog maar weinig. Tegenwoordig hebben veel families vaker online contact met elkaar dan dat ze elkaar daadwerkelijk ontmoeten. Een condoleance wordt daardoor soms ook wel bijna een soort van reünie waar mensen elkaar weer ontmoeten en bij willen praten.

Families willen dan ook steeds vaker dat men in alle rust bij elkaar kan zijn. De koffie en de cake maken steeds meer plaatst voor bier, wijn en hartige hapjes. Het kan ook zijn dat men er voor kiest om samen te eten tijdens de condoleance. Het kan bijvoorbeeld heel persoonlijk zijn om het lievelingseten van de overledene te laten serveren tijdens de condoleance.

Waar hou je de condoleance

De meeste condoleances worden, net als de uitvaartplechtigheid gehouden in een traditionele uitvaartlocatie. Denk daarbij aan de koffiekamer van crematorium en begraafplaats Moscowa of aan de koffiekamer van het uitvaartcentrum. Moscowa beschikt over een moderne keuken waaruit vrijwel alles geserveerd kan worden wat de familie maar wil. De meeste uitvaartcentra in Arnhem beschikken ook over faciliteiten die het mogelijk maken om een uitgebreide catering aan te bieden.

Het is ook mogelijk om de condoleance te houden op een locatie die niet uitvaart gerelateerd is. Soms vinden families het prettiger om na de plechtigheid samen te komen in een locatie waar men in het ´gewone leven´ ook komt. Denk bijvoorbeeld aan een van de vele horecagelegenheden aan de Korenmarkt of elders in Arnhem. Het kan ook heel speciaal zijn om de condoleance te houden op de plek waar de overledene is getrouwd of in de stamkroeg van de overledene.

De uitvaartondernemer heeft doorgaans ervaring met condoleances op verschillende locaties in Arnhem. Zij kunnen tips geven voor passende locaties en de uitvaartondernemer kan helpen met de voorbereiding van de condoleance. Op die manier hoeft de familie in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart niet bezig te zijn met de organisatie van de condoleance.

Condoleance in eigen huis of tuin

Als er thuis voldoende ruimte is om plaats te bieden aan alle belangstellenden dan kan het eventueel een mogelijkheid zijn om de condoleance thuis te houden. Dat is heel persoonlijk en men hoeft geen rekening te houden met de duur van de condoleance. Hoe lang de condoleance duurt en hoe deze wordt ingevuld kan dan helemaal aan de familie worden overgelaten. Het is vaak wel zo dat er voor een thuiscondoleance heel veel geregeld moet worden. Denk dan bijvoorbeeld aan de ontvangst van de gasten, genoeg zitplaatsen, garderobe, catering etc. Uw uitvaartondernemer weet uit ervaring wat er allemaal bij komt kijken en kan helpen om de thuiscondoleance te organiseren. Op die manier hoeven de nabestaanden zich in de dagen na overlijden niet druk te maken over de ontvangst van de belangstellenden.

Condoleance.nl

Het is mogelijk om belangstellenden de gelegenheid te bieden om hun condoleance online over brengen. Op Condoleance.nl kan gratis een condoleanceregister worden aangemaakt voor de overledene. Het register blijft twee maanden online staan, daarna kan de familie het register zelf uitprinten of er voor kiezen om het register te laten afdrukken in een boek. Als de familie wil dat het register langer dan twee maanden online blijft wordt een kleine bijdrage gevraagd voor de hostingkosten van de website.

Overlijden in regio Arnhem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206