Crematorium Arnhem
Het crematorium is de plek waar de overledene wordt gecremeerd. In Arnhem kan men voor een crematie gebruik maken van de faciliteiten van crematorium Moscowa.
Voor de meeste crematies wordt eerst een uitvaartplechtigheid gehouden. Doorgaans wordt deze gehouden in de Lindenzaal van crematorium Moscowa. Het komt ook voor dat mensen er voor kiezen om de plechtigheid ergens anders te houden. In dat geval vindt alleen de ‘technische crematie’ plaats in het crematorium. Meer informatie over mooie locaties in Arnhem kunt u vinden in het hoofdstuk Waar hou je de plechtigheid.
Als de plechtigheid wordt gehouden in crematorium Moscowa worden de belangstellenden ontvangen in de centrale ontvangsthal. De directe nabestaanden komen samen in de familiekamer waar ze desgewenst nog even wat drinken voor de plechtigheid begint. De belangstellenden nemen dan plaats in de zaal, gevolgd door de directe nabestaanden die plaatsnemen op de voorste banken in de Lindenzaal. Er zijn 145 zitplaatsen in de Lindenzaal.
De kist wordt geplaatst in het midden van de aula, met op de achtergrond de mooie gekleurde glas in lood ramen. Het is aan de familie om te bepalen hoe de overledene de aula in wordt gebracht. Soms is de kist al geplaatst voordat de belangstellenden binnenkomen maar het kan ook zijn dat de familie de kist zelf mee de aula in neemt.
De standaard tijd voor een crematieplechtigheid in Moscowa is 45 minuten. Het is mogelijk om meer aula tijd te reserveren, maar dat moet dan van te voren worden aangegeven. Het crematorium kan er dan rekening mee houden in de planning.
Na de plechtigheid kan men er voor kiezen om de kist heel langzaam te laten dalen. Maar het is ook mogelijk om de kist te laten staan zodat iedereen de gelegenheid heeft om nog een keer afscheid te nemen van de overledene. Direct na de plechtigheid vindt de crematie plaats.
Begraafplaats & Crematorium Moscowa
Waterbergseweg 18
6815 AP Arnhem
Telefoon: 026 - 445 63 47
Fax: 026 - 445 75 25
E-mail: info@moscowa.nl
Website: www.moscowa.nl
De crematie
Een crematie wordt ook wel lijkverbranding genoemd. De overledene wordt in de kist (of op de opbaarplank) op de invoermachine geplaatst. Op de kist wordt een vuurvast steentje geplaatst met een uniek nummer. Dit nummer is er voor de identificatie van de overledene. Een medewerker van het crematorium zal vervolgens op een knop drukken waarna de kist wordt ingevoerd in de oven.
Het is mogelijk dat een aantal nabestaanden aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven. Men kan dit van te voren aangegeven.
De crematie duurt ongeveer vijf kwartier. Soms vragen mensen zich af waarom er geen rook wordt uitgestoten uit een schoorsteen boven het crematorium. Dat komt omdat crematieovens tegenwoordig zijn voorzien van moderne filtersystemen. Deze systemen zorgen er voor dat alle schadelijke stoffen worden opgevangen. Er wordt feitelijk alleen nog maar warme lucht uitgestoten. In de infotheek van Uitvaart.nl staat een heel hoofdstuk waarin exact wordt omschreven hoe een crematie werkt (temperaturen, gasverbruik, technieken etc.). Kijk voor deze informatie in het hoofdstuk De crematieoven.
As maand bewaren
Na de crematie moet de as van de overledene minimaal een maand worden bewaard in de algemene nis van crematorium Moscowa. Dit is zo vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging. In de tussentijd hebben de nabestaanden de tijd om na te denken over wat er met de as gaat gebeuren, dat wordt ook wel asbestemming genoemd. Kijk voor verschillende mogelijkheden voor asbestemming in Arnhem in het hoofdstuk Asbestemming.
Condoleance
Na de meeste crematieplechtigheden wordt een condoleance gehouden. Dit is de gelegenheid waar de belangstellenden de directe nabestaanden kunnen condoleren. Moscowa biedt de mogelijkheid om de condoleance te houden in de koffiekamer van het crematorium. Hier kan men kiezen uit een uitgebreide catering, de familie kan zo helemaal zelf bepalen hoe ze willen dat de condoleance wordt ingevuld. Het is ook mogelijk om de condoleance te houden in een andere gelegenheid in Arnhem. Men kan er ook voor kiezen om de condoleance thuis te houden. Kijk voor meer informatie over de condoleance en geschikte locaties in Arnhem in het hoofdstuk Condoleance.