Alles over een uitvaart in Arnhem

Geen geld voor uitvaart

Het komt voor dat een inwoner van de gemeente Arnhem komt te overlijden zonder dat hij of zij iets van waarde na laat. Als de overledene dan ook geen uitvaartverzekering heeft dan moeten de nabestaanden opdraaien voor de kosten van de uitvaart. Het kan echter voorkomen dat de nabestaanden de uitvaart niet kunnen of willen betalen. Als er helemaal niemand is die de uitvaart kan of wil regelen dan moet de gemeente Arnhem de uitvaart regelen. Dat staat zo vastgesteld in de Wet op de lijkbezorging.

De gemeente zal eerst uitzoeken of de overledene toch nog iets van waarde heeft nagelaten waarmee men de uitvaart kan betalen. Als de gemeente de uitvaart moeten regelen zal er doorgaans worden gekozen voor een sobere uitvaart om op die manier de kosten te drukken. De familie heeft doorgaans weinig invloed op de invulling van de plechtigheid. De gemeente Arnhem zal proberen om uit te zoeken of de overledene heeft vastgelegd of hij of zij begraven of gecremeerd wilde worden. Als de overledene een voorkeur heeft nagelaten dan zal de gemeente die wens volgen.

De gemeente kan er later toch voor kiezen om de kosten van de uitvaart alsnog te verhalen op de directe nabestaanden. Het kan voorkomen dat nabestaanden achteraf een hogere rekening moeten betalen dan wanneer ze zelf hadden gezorgd voor een zo sober mogelijke uitvaart. Als nabestaanden weinig geld hebben om de uitvaart van te betalen dan kunnen ze door veel zelf te doen heel veel kosten besparen. Informatie en tips voor mensen die weinig geld hebben om de uitvaart mee te betalen is te vinden op Uitvaart.nl.

Bijzondere bijstand

Als nabestaanden de uitvaart wel willen regelen, maar ze hebben weinig geld en een laag inkomen dan kunnen ze bij de gemeente Arnhem een aanvraag voor bijzondere bijstand indienen. De aanvraag moet aan verschillende voorwaarden voldoen waarbij de gemeente goed zal kijken of de overledene toch niet iets van waarde na heeft gelaten om de uitvaart mee te betalen. Mocht dat niet het geval zijn dan keert de gemeente maximaal 4.500 euro uit voor de uitvaart.

De gemeente Arnhem heeft veel informatie op haar website staan die nabestaanden in dit geval op weg kan helpen. Kijk voor de voorwaarden en het aanvragen van bijzondere bijstand op de website van de gemeente Arnhem.

Geld inzamelen bij je omgeving (crowdfunding)

Heb je geen geld of onvoldoende geld om de uitvaart van je wensen te bekostigen? Dan kun je overwegen om de hulp in te schakelen van je omgeving. Er zijn tegenwoordig steeds meer sites waar mensen een inzamelingsactie kunnen starten, zogenaamde crowdfunding sites. De site UitvaartDonatie.nl richt zich helemaal op inzamelingsacties voor uitvaarten.

Het mooie van UitvaartDonatie.nl is dat je niet alleen geholpen wordt met het inzamelen van geld, maar dat de uitvaart ook wordt uitgevoerd door een deskundige en ervaren uitvaartonderneming. Bovendien betalen donateurs geen commissie en transactiekosten zoals bij andere crowdfunding sites. Zo hebben de mensen die geld geven, de donateurs, de zekerheid dat al hun geld alleen aan een uitvaart wordt besteed.

Overlijden in regio Arnhem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206