Alles over een uitvaart in Arnhem

Hoe verder na overlijden dierbare

In de eerste dagen na het overlijden van een dierbare hebben de nabestaanden vaak nauwelijks tijd om toe te komen aan de ‘echte’ rouw. Er moeten heel veel zaken worden geregeld en er komen doorgaans veel mensen langs. Maar na de uitvaart gaat het leven voor de meeste mensen gewoon weer verder terwijl het echte gemis juist begint voor de directe nabestaande(n). Voor hen begint de fase waarop ze keer op keer worden geconfronteerd met het verlies van hun dierbare.

Het zijn vaak juist de dagelijkse dingen die voor veel verdriet kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die jaren lang alles deelde met zijn partner en die nu opeens alleen verder moet. Alleen ontbijten, koffiedrinken, boodschappen doen, televisiekijken, in de tuin werken… Allemaal momenten die altijd gedeeld werden, maar nu niet meer. Meestal kunnen nabestaanden het gemis in de loop van de tijd weer een plaats geven en kunnen ze hun leven een nieuwe richting geven. Maar dat lukt niet altijd, soms lukt het niet om het verlies een plek te geven. Als dat zo is dan is het verstandig om hulp te zoeken. Die hulp kan worden gegeven door professionals maar er zijn ook speciale lotgenotengroepen in Arnhem waar mensen hun ervaringen delen.

Hulp van de huisarts

Veel mensen hebben in de loop van de jaren een vertrouwensband opgebouwd met hun huisarts. Het kan daarom heel verstandig zijn om als eerste contact op te nemen met de eigen huisarts. De huisarts weet precies welk soort hulp het beste past en welke organisaties deze hulp aanbieden.

Humanitas Arnhem steun bij verlies

Vrijwilligers van de afdeling Humanitas Rijn-IJssel waar Arnhem onder valt gaan op bezoek bij mensen in rouw. Het uitgangspunt is dat de vrijwilligers op grond van hun kennis en ervaring helpen om om te kunnen gaan met een groot verlies. De steun wordt individueel gegeven. Dat kan bij de mensen thuis, maar ook telefonisch.

Voor informatie of aanmelding kunt u contact op namen met:
Humanitas
Afdeling Rijn-IJssel
Postbus 640
6800 AP Arnhem
06 48771043
rijn-ijssel@humanitas.nl
www.humanitas.nl/afdeling/rijn-ijssel

Rouwchat

U kunt dagelijks chatten met getrainde vrijwilligers van Rouwchat. Dat kan op werkdagen van 18.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 16.00 tot 22.00 uur.
Kijk voor informatie op Rouwchat.nl

Lees meer over rouw

De meest uitgebreide informatie over rouw is te vinden op Uitvaart.nl. Daar is in het hoofdstuk rouw uitgebreide informatie te vinden. Er is heel veel geschreven informatie te vinden maar er staan ook veel films waarin prof. dr. Manu Keirse (Universiteit van Leuven) uitleg geeft over onderwerpen die te maken hebben met rouw. De informatie is ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken en is geschikt voor zowel mensen die in rouw zijn als voor mensen die te maken hebben met iemand in hun omgeving die in rouw is.

  • Rouwen - Hoe doe je dat?
  • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
  • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
  • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
  • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
  • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
  • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
  • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
  • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

  • Overlijden in regio Arnhem melden?
    Bel nu direct: 088 - 605 1206