Alles over een uitvaart in Arnhem

Lichaam ter beschikking stellen

In Nederland zijn er voor de lijkbezorging drie opties, begraven, cremeren of het ter beschikking stellen aan de wetenschap. De meest verkozen vorm van lijkbezorging is cremeren. Een heel klein deel van de Nederlanders stelt zijn of haar lichaam ter beschikking aan de wetenschap. De lichamen van deze overledenen worden gebruikt om studenten te leren opereren of voor artsen die zich voorbereiden op een moeilijke operatie. Het kan ook zijn dat de lichamen worden gebruikt voor verder onderzoek.

Een lichaam mag in Nederland alleen ter beschikking gesteld worden aan één van de anatomische instituten. Het Rijnstate ziekenhuis is geen anatomisch instituut, dat houdt in Arnhemmers hun lichaam niet in Arnhem ter beschikking kunnen stellen. Arnhemmers die hun lichaam ter beschikking willen stellen moeten bij leven contact opnemen met een van de anatomische instituten.

Op de website van de Transplantatie Stichting is een overzicht te vinden van alle anatomische instituten in Nederland. Daar zijn ook de contactgegevens te vinden.

Toch begraven of gecremeerd

Een anatomisch instituut houdt zich altijd het recht voor om een lichaam te weigeren. Dat kan bijvoorbeeld omdat er al voldoende lichamen zijn, maar het kan ook zijn dat het lichaam niet wordt geaccepteerd omdat het bijvoorbeeld niet meer heel is. Daarom is het verstandig om er toch rekening mee te houden dat er kosten gemaakt zullen worden voor een uitvaart. Soms kiezen mensen namelijk voor het ter beschikking stellen om zo geen kosten te hoeven maken voor de uitvaart. Als het lichaam dan toch wordt geweigerd kan dat problemen geven. Het is dus verstandig om altijd na te denken over de kosten van de uitvaart en eventueel te kijken naar een uitvaartverzekering.

Uitgebreide informatie over het onderwerp ter beschikking stellen aan de wetenschap is te vinden op Uitvaart.nl. Daar is precies te lezen wanneer het lichaam binnen moet zijn, hoelang het gebruikt wordt en wat er gebeurd met het lichaam als men het niet meer kan gebruiken. Ook is er veel informatie te vinden over de manier waarop nabestaanden afscheid kunnen nemen van iemand die zijn of haar lichaam ter beschikking stelt.

Overlijden in regio Arnhem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206