Alles over een uitvaart in Arnhem

Uitvaartcentrum

Verschillende uitvaartondernemers hebben een eigen uitvaartcentrum in Arnhem. Er zijn ook een aantal kleine uitvaartbedrijven die niet beschikken over een uitvaartcentrum. Deze uitvaartondernemers maken gebruik van de faciliteiten van collega’s bij wie ze ruimtes kunnen huren.

Het uitvaartcentrum is de plaats waar nabestaanden afscheid kunnen nemen van de overledene als deze niet thuis wordt opgebaard. Elk uitvaartcentrum ziet er weer anders en is ingericht naar de smaak van de eigenaar.

De meeste uitvaartcentra beschikken over verschillende opbaarkamers. Een opbaarkamer is de kamer waar de overledene in een kist of op een opbaarplank ligt opgebaard. De nabestaanden kunnen er bij de overledene zijn. Meestal worden er afspraken gemaakt over het bezoek. De uitvaartondernemer vraagt dan aan de familie op welke momenten ze bij de overledene willen zijn en wanneer er gelegenheid is voor overige belangstellenden om afscheid te nemen. Vaak wordt in de rouwadvertentie aangegeven wanneer belangstellenden bij de overledene kunnen zijn.

Op de momenten dat er geen bezoek is voor de overledene wordt de overledene overgebracht naar een koeling. Dit doet men om het ontbindingsproces te vertragen. De uitvaartondernemer zorgt ervoor dat de overledene op tijd naar de opbaarkamer wordt gebracht als er nabestaanden komen.

24-uur per dag bij de overledene

Er zijn ook uitvaartcentra in Arnhem die beschikken over een zogenaamde 24-uurs kamer. Dit zijn opbaarkamers waar de familie een eigen sleutel van krijgt. Daardoor kan de familie 24-uur per dag bij de overledene zij, wanneer men maar wil. De nabestaanden hoeven geen afspraak te maken met de uitvaartondernemer over wanneer men bij de overledene wil zijn.

In een 24-uurs kamer staat de kist met de overledene op een speciale kistkoeling. Deze zorgt ervoor dat het ontbindingsproces wordt vertraagd. De kistkoeling is doorgaans vergelijkbaar met de koelingen die ook worden gebruikt bij thuis opbaringen.

Condoleance in uitvaartcentrum

In het uitvaartcentrum kan doorgaans ook de condoleance worden gehouden. Meestal is er een professionele keuken waardoor er voor wat betreft de catering ook heel veel mogelijk is. Als de condoleance wordt gehouden in het uitvaartcentrum moeten er van te voren afspraken gemaakt worden over hoe lang de condoleance gaat duren. Het uitvaartcentrum kan daar dan rekening mee houden in de planning. Meer informatie en inspiratie voor geschikte locaties in Arnhem is te vinden in het hoofdstuk Condoleance.

Uitvaartplechtigheid in uitvaartcentrum

Een aantal uitvaartcentra in Arnhem beschikken over een eigen aula. Deze ruimte kan gebruikt worden om de plechtigheid te houden. Hierdoor kan (op de crematie of begrafenis na) alles worden gehouden op dezelfde locatie. Na de plechtigheid kunnen de nabestaanden en de belangstellenden (of een deel van de belangstellenden) dan mee gaan naar het graf voor de begrafenis of het crematorium waar de kist wordt ingevoerd. Daarna keert men dan weer terug naar het uitvaartcentrum voor de condoleance tenzij die op een andere locatie wordt gehouden. Kijk voor meer inspriratie voor geschikte locaties in Arnhem in het hoofdstuk Waar hou je de plechtigheid.

Overlijden in regio Arnhem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206